Partile componente ale chitarei


Este important pentru orice chitarist incepator sa stie care sunt denumirile partilor chitarei. Cand vorbesti cu alti muzicieni sau oameni care lucrează la magazinele de muzică, este important pentru tine sa fi capabil să comunici cu ei despre chitara într-un mod adecvat.

Headstock-ul - daca esti dreptaci si tii chitara in mana, headstockul este partea chitarei din partea stanga, unde se afla cuiele de tuning(tuning pegs)

Tuning pegs - sunt dispozitivele in jurul carora sunt infasurate corzile. Acestea nu numai ca tin corzile, dar sunt folosite si pentru a acorda chitara.De obicei o chitara are 3 tuning pegs pe fiecare parte a headstockului. Unele chitare le au pe toate 6 pe aceeasi parte a headstockului.

Nut - Este partea chitarei care ghideaza si tine corzile in pozitia potrivita ca sa ajunga la headstock. De obicei este confectionat din plastic, grafit sau metal.

Gatul chitarei - reprezinta intreaga portiune a chitarei de la headstock pana la corpul chitarei. Pe gatul chitarei se afla tastiera(fretboard).

Fretboard - Fretboardul este acea parte a chitarei pe care sunt pozitionate frets-urile(tastele). Este facuta din lemn de trandafir, artar sau abanos.

Frets - Freturile sunt fasiile de metal pozitionate vertical pe fretboard. De obicei sunt facute din otel inoxidabil sau nichel.

Corpul chitarei - cand tineti chitara in mana, partea principala din dreapta reprezinta corpul chitarei. Sunt de foarte multe forme si marimi.

Bridge - Reprezinta partea care tine corzile pe corpul chitarei. Pe o chitara acustica este realizat din lemn de trandafir sau artar.