Corpul chitarei - partea a 2-a

Indiferent de tipul chitarei, se pot deosebi trei parti componente care alcatuiesc acest instrument:

1. Corpul chitarei
2. Griful
3. Corzile

Principalul mod de clasificare se face tinand cont numai de corpul chitarei.
Daca corpul este de tip cutie de rezonanta, atunci chitara se va numi "rece", iar daca corpul este masiv si sunetele sunt amplificate electric, se va numi "electrica".

Chitara rece

1. Corpul chitarei : este de tip cutie de rezonanta, avand forme si marimi variabile.
Este realizata din placaj sau lemn si are forma armonioasa. Cutia de rezonanta are o gaura la mijloc, care se numeste rozeta . Prin rozeta intra si ies vibratiile pe care le emit corzile. Mai jos se afla cordarul, care are o serie de orificii mici prin care se fixeaza coarzile (variaza de la o
chitara la alta).
Pe cordar exista un inaltator (uneori reglabil), care asigura o distanta convenabila intre corzi si grif. Cutia de rezonanta este acoperita cu un lac special, care asigura o rezonanta superioara. De aceea trebuie sa avem mare grija unde pastram chitara, pentru ca oscilatiile de temperatura rece-cald sau cald-rece produc crapaturi ale lacului.
Temperatura optima de pastrare este cea a camerei de locuit.

2. Griful : este construit din lemn. El este impartit in mai multe parti prin niste bare metalica care se numesc taste ; distanta dintre doua taste se numeste tastiera . De obicei la chitara "rece" sunt 18-19 tastiere pe grif. Pentru a fi mai usor celui care canta, pe unele grifuri sunt marcate mici punctulete albe indicand pozitiile 3, 5, 7 ,9 si 12. In momentul cand cumparati o chitara priviti griful dintr-un capat in celalalt. El trebuie sa fie cat mai drept cu putinta. Daca griful este stramb este o greseala de fabricatie. In capatul superior al grifului se gaseste sistemul mecanic de intindere al corzilor . Acestea se intind cu ajutorul unor chei. Intre sistemul mecanic si prima tastiera se afla pragusul , care are rolul de a tine fiecare coarda la o anumita distanta fata de celelalte.

3. Corzile : Sunt in numar de 6. Exista si chitara cu 7 corzi (chitara ruseasca). Corzile sunt confectionate din plastic, primele trei, iar ultimele trei din matase infasurata in fibre de otel. Sau toate 6 din otel.


Chitara electrica

1. Corpul chitarei electrice poate avea o diversitate de forme si aceasta datorita faptului ca nu trebuie sa mai indeplineasca rolul de amplificator al vibratiei, amplificarea facandu-se cu ajutorul componentelor electrice.
In acest caz se pune mare accent pe doze, componentele care capteaza vibratiile coardelor. Corpul chitarei este confectionat din lemn. Este prevazut ca si chitara "rece" cu cordar si inaltator (reglabil). Pe corp mai sunt montate dozele electromagnetice. Instalatia electrica se afla in interiorul corpului, iar butoanele de reglaj sunt in afara. Tot pe corp mai exista si o mufa cu ajutorul careia se face legatura intre instalatia chitarei si amplificator (mufa mama jack mono, mare).

2. Griful chitarei electrice este acelasi ca si la chitara "rece", singura diferenta fiind ca acesta este mai subtire si are cel putin 21 de tastiere.

3. Corzile sunt tot in numar de 6 si sunt confectionate din otel.